di 9 mei 2017

Belast deel kilometervergoeding aftrekken?

Een dierenartsbezoeker in loondienst rijdt met zijn eigen auto naar afspraken. Daarvoor ontvangt hij van zijn werkgever een vergoeding van € 0,31 per zakelijke kilometer. Dat is meer dan de maximale onbelaste vergoeding van € 0,19. De werkgever draagt over het belaste deel (€ 0,12) loonheffing af. Tot zover prima. Maar wat doet de werknemer? Hij verwerkt € 5.600 belaste kilometervergoeding als aftrekpost in zijn aangifte inkomstenbelasting. Correctie volgt.

Bij de rechter stelt de werknemer onder meer dat deze aftrekpost acht jaar wel is geaccepteerd. Zijn aangiften zijn immers niet gecorrigeerd. Daaraan heeft hij vertrouwen ontleend. Volgens de inspecteur zijn de aangiften echter in deze acht jaar niet gecontroleerd. Er was al die jaren geen sprake van een bewuste standpuntbepaling. Daarom kan, ook volgens de rechter, geen sprake zijn van gerechtvaardigd vertrouwen.

Let op: Als u zelf aangifte doet en de aanslag wordt zonder correctie opgelegd, wil dat niet automatisch zeggen dat uw aftrekposten geaccepteerd zijn en dat u die in latere jaren om die reden weer mag opvoeren.