vr 26 mei 2017

Coulancetermijn pensioen in eigen beheer verlengd?

Ondernemers met een pensioen in hun eigen BV, kunnen met ingang van 1 april 2017 in die BV niet  verder pensioen opbouwen. Het gaat om circa 160.000 dga’s. Ze hebben tot 1 juli om de opbouw formeel stop te zetten. Ook kunnen ze tot 1 juli elders verzekerd pensioen terughalen naar hun BV. In de pers verscheen een bericht dat één op de drie ondernemers met een BV hiervan niet op de hoogte is. Voorgesteld werd om de coulancetermijn te verlengen.

Staatssecretaris Wiebes vindt verlenging niet nodig. Adviseurs zijn voldoende op de hoogte. Het stoppen van de opbouw is slechts een formaliteit. Terughalen van elders verzekerd pensioen is lastiger. Het vereist waardeoverdracht voor het einde van de coulanceperiode. Hierbij heeft de staatssecretaris toegezegd dat hieraan ook is voldaan als het verzoek tot overdracht uiterlijk 30 juni 2017 bij de verzekeraar ligt. De verzekeraar heeft daarna de gebruikelijke termijn om het verzoek af te handelen.

Tip: Goed advies over de gevolgen van uitfasering van pensioen in eigen beheer is belangrijk. Zorg dat de formaliteiten voor 1 juli 2017 zijn afgerond.