di 24 september 2024

Fiscale hoofdlijnen Prinsjesdag: burgers

Het kabinet past ieder jaar verschillende belastingen voor burgers aan. De maatregelen staan in het Belastingplan 2025. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten de plannen nog wel goedkeuren. Wat zijn de belangrijkste maatregelen voor burgers?

Aanpassingen belastingschijven inkomstenbelasting en algemene heffingskorting (AHK)
Het kabinet wil per 1 januari 2025 de tarieven en de belastingschijven voor de inkomstenbelasting aanpassen, de algemene heffingskorting (AHK) verlagen en het afbouwpunt koppelen aan het minimumloon. De nieuwe belastingmaatregelen zorgen ervoor dat vooral mensen met een middeninkomen meer te besteden krijgen.

Als de AHK omlaaggaat, betalen mensen wel iets meer belasting en premies over hun inkomen. Het kabinet wil ook mensen met lage inkomens ondersteunen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een hogere huurtoeslag en meer kindgebonden budget.

Het kabinet stelt de volgende wijzigingen voor:

  • Het tarief voor de 1e schijf gaat omlaag naar 35,82%.
  • Het tarief in schijf 2 gaat iets omhoog naar 37,48%.
  • Het tarief in schijf 3 blijft 49,50%.
  • De algemene heffingskorting (AHK) wordt € 335 lager.
  • Het inkomen waarop de AHK begint met afbouwen wordt gekoppeld aan de hoogte van het minimumloon. Bij het minimuminkomen geldt de maximale AHK. De hoogte van de AHK blijft verder afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Lage inkomens krijgen de maximale AHK. Vanaf een bepaald inkomen wordt de AHK steeds lager.

Belastingaftrek vervoerskosten bij ziekte of handicap eenvoudiger
Vanaf 2025 wil het kabinet de belastingaftrek van vervoerskosten bij ziekte of een handicap eenvoudiger maken.

  • Het kabinet stelt voor dat mensen vanaf 2025 een vast bedrag van € 0,23 per kilometer kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting wanneer zij met de auto naar bijvoorbeeld een arts, ziekenhuis of apotheek moeten. Mensen hoeven dan minder administratie bij te houden. Nu moeten burgers nog ieder jaar zelf berekenen wat de autokosten per kilometer zijn en bonnen bewaren van bijvoorbeeld brandstof, verzekering en onderhoud. Door het nieuwe voorstel is dit straks niet meer nodig. Voor reiskosten gemaakt met de taxi of het openbaar vervoer blijft de ritprijs aftrekbaar.
  • Het kabinet stelt voor dat mensen die door een ziekte of handicap extra vervoerskosten hebben, een vast bedrag van € 925 mogen aftrekken. Het gaat om mensen die door hun handicap meer vervoerskosten hebben dan mensen zonder handicap. Mensen mogen dit bedrag aftrekken, omdat ze bijvoorbeeld een grotere auto nodig hebben om een rolstoel te vervoeren. Alleen mensen die niet meer dan 100 meter zelfstandig of met hulpmiddelen kunnen lopen, komen in aanmerking voor de belastingaftrek. Nu kunnen mensen de gemaakte extra vervoerskosten aftrekken en ze moeten de autokosten vergelijken met mensen zonder handicap. Bij het nieuwe voorstel is dit niet meer nodig.

Met deze plannen van het kabinet hoeven mensen met een ziekte of beperking minder administratie bij te houden. Het wordt eenvoudiger om de gemaakte kosten te berekenen, omdat een vast bedrag aan kosten aftrekbaar is. Daardoor is er minder kans op fouten. Ook is de regeling beter uit te voeren door de Belastingdienst. De controle is namelijk eenvoudiger.