wo 9 november 2016

Onder werktijd op Whatsapp?

Uw werknemer doet onder werktijd andere dingen dan werken en haalt de daaraan bestede tijd niet in. Mag u dan het loon over de verzuimde tijd inhouden? Dat mag volgens de wet, behalve als de werknemer ziek was of het niet werken eigenlijk voor uw rekening kwam (bijvoorbeeld omdat uw server plat lag). Stel, u kunt aantonen dat een medewerker in een periode van zes maanden met de telefoon van de zaak onder werktijd 1.255 Whatsappberichten heeft verstuurd. Mag u inhouden, en zo ja hoeveel?

Dit voorbeeld komt uit recente rechtspraak. De werkgever mag inderdaad een deel van het loon inhouden. De rechter woog mee dat de werknemer in strijd handelde met het bedrijfsreglement. Incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatiemiddelen was daarin toegestaan. Maar niet meer dan dat.

Volgens de rechter was de werknemer gemiddeld 2,5 tot 3 minuten bezig met elk Whatsappje. Op basis van een uurloon (inclusief vakantietoeslag) van € 25,63, berekent de rechter de inhouding afgerond op € 1.500.

Tip: Beoordeel of uw bedrijfsreglement op dit punt een update nodig heeft.